Alunan muzik tradisional yang sayup-sayup kedengaran sebaik memasuki ruang lobi sudah cukup untuk mengembalikan nostalgia kampung halaman. Kelibat bot nelayan dan skuter yang menghiasi ruang makan menambahkan rindu anak desa kepada kehidupan santai di kampung.
Setiap kali Ramadan tiba, perasaan untuk pulang ke desa membuak-buak di dada. Alangkah indahnya jika dapat berbuka puasa bersama ayahanda dan ibunda di kampung. Pada waktu beginilah, masakan ibu dirindui anak yang sibuk mengejar kemewahan di kota.
Berbekalkan kesedaran inilah, Hotel Grand BlueWave yang bertempat di Shah Alam mengambil inisiatif untuk mengadakan bufet Ramadan yang menghidangkan aneka juadah dari Utara, Selatan dan Pantai Timur Malaysia di bawah satu bumbung, berkonsepkan ala Mini Malaysia.
Pengurus Hotel Grand BlueWave, Tuan Haji Mohd Ghazali Sayed Ibrahim berkata terdapat sedikit kelainan yang ingin mereka tonjolkan menerusi konsep Mini Malaysia yang diketengahkan hotel itu pada tahun ini.
"Pada tahun ini kelainan yang kami buat ialah menu kami ikut tema. Contohnya, (mengikut tema) Utara kami akan buat kombinasi makanan Pulau Pinang; kami utamakan Nasi Kandar, kemudian, contohnya, Laksa Kedah dan Laksa Perlis, dan kami juga akan ambil satu masakan dari Perak, contohnya Rendang Tok Perak," kata beliau.
Antara masakan lain yang disediakan oleh Chef Masakan Melayu hotel itu iaitu Chef Rashid dan pasukannya ialah Nasi Beriyani Gam Batu Pahat, Mee Rebus Melaka dan Laksa Johor di samping masakan 'wajib' seperti lemang buluh dan ketupat palas. Selain itu, lauk-pauk istimewa seperti Ikan Tenggiri Opah dan Udang Goreng Daun Limau Kasturi turut menjadi sajian.
Seperti biasa, sajian pemanis mulut juga akan dihidangkan di bufet Ramadan itu. Antara pemanis mulut yang disajikan ialah variasi kuih Melayu, Sago Gula Melaka, Krim Karemel dan pelbagai buah-buahan tempatan. Antara minuman yang disediakan ialah Jus Tembikai, Longan Ais, Susu Kacang Soya, Sirap Bandung serta Kordial Limau dan Laici.
Walaupun masakan dari Semenanjung Malaysia lebih diutamakan, pihak hotel tetap menyajikan hidangan dari Barat seperti Lasagna Bakar dan Pizza Makanan Laut bersama Sayuran serta hidangan dari Jepun seperti Tempura, Tepanyaki Ayam dan Sushi. Selain itu, hidangan dari Cina seperti Dim Sum dan Nasi Ayam Hainan juga disediakan.
Pakej ditawarkan pada harga RM89.00++ seorang dewasa dan RM50++ seorang kanak-kanak (empat hingga 11 tahun) dan warga emas (55 tahun ke atas). Selain itu, terdapat Pakej 'Ahlan Ya Ramadan' pada kadar RM70.00++ seorang bagi hari pertama hingga 10 Ramadan atau tempahan 50 orang ke atas. Pakej hujung minggu (Sabtu, Ahad dan cuti umum) pula menawarkan harga RM100.00++ untuk seorang dewasa beserta seorang kanak-kanak.
Turut disediakan ruang bersila (terhad), sesi bacaan Al-Quran, pameran tulisan khat dan kemudahan surau beserta imam. Untuk pertanyaan dan tempahan, hubungi 03-5511 8811 atau e-melkan ke sales@bluewavehotels.com
No comments:
Post a Comment